Zupa ziemniaczana
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2369 | 6 | 79 |
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 spore cebule – 350
- 3 mniejsze marchewki – 300 g
- 1 średnia pietruszka – 150 g
- 1 litr wody – 4 szklanki
- kawałek kiełbasy np. podwawelska – 200 g
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- łyżka mąki pszennej
- po garści siekanej natki pietruszki i szczypiorku
- przyprawy: listek laurowy, łyżka majeranku, płaska łyżka soli, po pół łyżeczki pieprzu i kurkumy
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlej sześć łyżek delikatnej oliwy.
- Cebule obierz i posiekaj drobno.
- Cebulę wrzuć do garnka i gotuj przez 10 minut na małej mocy, aby się zeszkliła.
- Obierz i pokrój w drobną kostkę pietruszkę oraz marchew.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki (około 1 cm).
- Dodaj pietruszkę oraz marchewkę do cebuli i chwilę podsmaż.
- Po podsmażeniu dodaj 4 szklanki wody.
- Dodaj ziemniaki oraz przyprawy.
- Zupę gotuj na trochę mniejszej niż średnia moc palnika przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie dodaj trzy łyżki masła, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz po garści siekanej natki pietruszki.
- Przed wyłączeniem zupy dodaj jeszcze trzy łyżki śmietanki 30 % wymieszane z łyżką mąki pszennej oraz pół łyżeczki kurkumy.
Przepis pochodzi z: