Ziemniaki, Zupy

Zupa ziemniaczana

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2369679

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 spore cebule – 350
  • 3 mniejsze marchewki – 300 g
  • 1 średnia pietruszka – 150 g
  • 1 litr wody – 4 szklanki
  • kawałek kiełbasy np. podwawelska – 200 g
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • łyżka mąki pszennej
  • po garści siekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • przyprawy: listek laurowy, łyżka majeranku, płaska łyżka soli, po pół łyżeczki pieprzu i kurkumy
  1. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlej sześć łyżek delikatnej oliwy.
  2. Cebule obierz i posiekaj drobno.
  3. Cebulę wrzuć do garnka i gotuj przez 10 minut na małej mocy, aby się zeszkliła.
  4. Obierz i pokrój w drobną kostkę pietruszkę oraz marchew.
  5. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki (około 1 cm).
  6. Dodaj pietruszkę oraz marchewkę do cebuli i chwilę podsmaż.
  7. Po podsmażeniu dodaj 4 szklanki wody.
  8. Dodaj ziemniaki oraz przyprawy.
  9. Zupę gotuj na trochę mniejszej niż średnia moc palnika przez kolejne 20 minut.
  10. Po tym czasie dodaj trzy łyżki masła, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz po garści siekanej natki pietruszki.
  11. Przed wyłączeniem zupy dodaj jeszcze trzy łyżki śmietanki 30 % wymieszane z łyżką mąki pszennej oraz pół łyżeczki kurkumy.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-ziemniaczana