Zupa z mięsem i kluseczkami
Składniki:
- 3l wody
- 800g mięsa (karkówka/szynka/łopatka/boczek)
- 8 ziemniaków
- 2 pietruszki
- pół selera
- 4 marchewki
- 4 liście laurowe
- 8 szt ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 jajka
- 6 łyżek wody
- 2 szczypty soli
- 7-8 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz smaku
- natka pietruszki
- Obieramy wszystkie warzywa.
- Do garnka z 4l wody dodajemy pietruszki, marchewki seler, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy z tego wywar warzywny.
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na początku patelnia ma być zimna. Mięso smażymy, aż całkowicie będzie nadawało się do zjedzenia.
- Następnie kroimy cebulę w kostkę.
- Siekamy ząbek czosnku.
- Kroimy ziemniaki w sporą kostkę.
- Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy na patelnię cebulę.
- Doprawiamy delikatnie i smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Gdy cebula jest już zeszklona, dodajemy czosnek i wyłączamy ogień.
- Gdy wywar jest już gotowy, wyjmujemy warzywa.
- Do zupy dodajemy ziemniaki oraz zawartość patelni.
- Marchewkę kroimy w kostkę, a resztę wyrzucamy.
- Czas na kluseczki. Jajka rozbij w miseczce/talerzu.
- Dodaj 2 szczypty soli i 8 łyżek wody.
- Rozbełtaj całość i dodaj mąkę.
- Wymieszaj całość.
- Po około 20 minutach, gdy ziemniaki są już miękkie, łyżką wrzucamy kluseczki do zupy.
- Na sam koniec dodajemy majeranek i trochę natki pietruszki.
Przepis pochodzi z: