Danie mięsne, Ziemniaki, Zupy

Zupa z mięsem i kluseczkami

Składniki:

  • 3l wody
  • 800g mięsa (karkówka/szynka/łopatka/boczek)
  • 8 ziemniaków
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 4 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 8 szt ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek wody
  • 2 szczypty soli
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz smaku
  • natka pietruszki
  1. Obieramy wszystkie warzywa.
  2. Do garnka z 4l wody dodajemy pietruszki, marchewki seler, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy z tego wywar warzywny.
  3. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Na początku patelnia ma być zimna. Mięso smażymy, aż całkowicie będzie nadawało się do zjedzenia.
  4. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
  5. Siekamy ząbek czosnku.
  6. Kroimy ziemniaki w sporą kostkę.
  7. Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy na patelnię cebulę.
  8. Doprawiamy delikatnie i smażymy, aż cebula się zeszkli.
  9. Gdy cebula jest już zeszklona, dodajemy czosnek i wyłączamy ogień.
  10. Gdy wywar jest już gotowy, wyjmujemy warzywa.
  11. Do zupy dodajemy ziemniaki oraz zawartość patelni.
  12. Marchewkę kroimy w kostkę, a resztę wyrzucamy.
  13. Czas na kluseczki. Jajka rozbij w miseczce/talerzu.
  14. Dodaj 2 szczypty soli i 8 łyżek wody.
  15. Rozbełtaj całość i dodaj mąkę.
  16. Wymieszaj całość.
  17. Po około 20 minutach, gdy ziemniaki są już miękkie, łyżką wrzucamy kluseczki do zupy.
  18. Na sam koniec dodajemy majeranek i trochę natki pietruszki.

Przepis pochodzi z: