Zupy

Zupa ogórkowa

Kcal całośćPorcjiNa 100g
1983662

Składniki na rosół

  • 700 g porcji rosołowej z indyka – szyja + skrzydło
  • pół korzenia średniego selera
  • średni korzeń pietruszki
  • duża marchewka
  • kawałek pora lub średnia cebula
  • 5 szklanek wody – 1250 ml
  • zioła i przyprawy: liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu ziarnistego i łyżeczka soli

Reszta składników na zupę ogórkową

  • 450 g kiszonych ogórków
  • 300 g ziemniaków – 3 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % – 100 g
  1. Obierz warzywa na rosół i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Mięso również opłucz w wodzie.
  3. Warzywa, przyprawy oraz mięso na rosół umieść w garnku.
  4. Dodaj wodę.
  5. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
  6. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
  7. Jeżeli masz ogórki całe to zetrzyj je na tarce.
  8. Rosół gotuj 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie zdejmij rosół z palnika i łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy.
  10. Marchewkę pokrój w kosteczkę.
  11. Zdejmij też mięso i pokrój w kawałki.
  12. Garnek z bulionem ponownie umieść na palniku.
  13. Do rosołu dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki (gotuj całość do 10 minut na małej mocy palnika).
  14. Następnie dodaj tarte ogórki i gotuj zupę kolejnych 10 minut.
  15. Kolejno dodaj też odłożone wcześniej: marchewkę i mięso.
  16. Na koniec wlej słodką śmietankę i zamieszaj zupę.
  17. Gotuj jeszcze 2 minuty i gotowe.

Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-ogorkowa-na-rosole