Zupa ogórkowa
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1983 | 6 | 62 |
Składniki na rosół
- 700 g porcji rosołowej z indyka – szyja + skrzydło
- pół korzenia średniego selera
- średni korzeń pietruszki
- duża marchewka
- kawałek pora lub średnia cebula
- 5 szklanek wody – 1250 ml
- zioła i przyprawy: liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu ziarnistego i łyżeczka soli
Reszta składników na zupę ogórkową
- 450 g kiszonych ogórków
- 300 g ziemniaków – 3 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % – 100 g
- Obierz warzywa na rosół i umyj pod bieżącą wodą.
- Mięso również opłucz w wodzie.
- Warzywa, przyprawy oraz mięso na rosół umieść w garnku.
- Dodaj wodę.
- Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała.
- W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
- Jeżeli masz ogórki całe to zetrzyj je na tarce.
- Rosół gotuj 1,5 godziny.
- Po tym czasie zdejmij rosół z palnika i łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy.
- Marchewkę pokrój w kosteczkę.
- Zdejmij też mięso i pokrój w kawałki.
- Garnek z bulionem ponownie umieść na palniku.
- Do rosołu dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki (gotuj całość do 10 minut na małej mocy palnika).
- Następnie dodaj tarte ogórki i gotuj zupę kolejnych 10 minut.
- Kolejno dodaj też odłożone wcześniej: marchewkę i mięso.
- Na koniec wlej słodką śmietankę i zamieszaj zupę.
- Gotuj jeszcze 2 minuty i gotowe.
Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-ogorkowa-na-rosole