Warzywa, Wegetariańskie, Zupy

Zupa jarzynowa

Składniki

  • pół średniego kalafiora – około 600 g lub 450 g mrożonego
  • 4 średnie ziemniaki – około 400 g
  • 2 mniejsze marchewki – około 200 g
  • 1 średnia cebula – około 200 g
  • 200 g fasoli szparagowej – mrożonej lub świeżej
  • 500 g brokuła
  • 1,5 litra wody lub delikatnego bulionu drobiowego
  • niecałe pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść siekanego koperku
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie gałki muszkatołowej, kurkumy i mielonego kminku lub kuminu
  1. Poszatkuj drobno cebulę.
  2. Podgrzej patelnię i dodaj na nią masło oraz cebulę.
  3. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie zrumienić.
  4. Umyte marchewki obierz i pokrój w cieńsze półplasterki.
  5. Umyte ziemniaki również obierz i pokrój w drobną kostkę.
  6. Warzywa umieść w garnku. Wlej wodę. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez 10 minut.
  7. Dodaj cebulę, fasolkę, kalafior, brokuł oraz przyprawy.
  8. Zupę gotuj 15 minut.
  9. Następnie dodaj pokrojony koperek.
  10. Śmietanę zahartuj, dodając do niej 2 chochle bulionu.
  11. Wlej śmietanę do zupy, wymieszaj i gotuj 2 minuty.