Zupa jarzynowa
Składniki
- pół średniego kalafiora – około 600 g lub 450 g mrożonego
- 4 średnie ziemniaki – około 400 g
- 2 mniejsze marchewki – około 200 g
- 1 średnia cebula – około 200 g
- 200 g fasoli szparagowej – mrożonej lub świeżej
- 500 g brokuła
- 1,5 litra wody lub delikatnego bulionu drobiowego
- niecałe pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść siekanego koperku
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie gałki muszkatołowej, kurkumy i mielonego kminku lub kuminu
- Poszatkuj drobno cebulę.
- Podgrzej patelnię i dodaj na nią masło oraz cebulę.
- Cebula powinna się zeszklić i delikatnie zrumienić.
- Umyte marchewki obierz i pokrój w cieńsze półplasterki.
- Umyte ziemniaki również obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Warzywa umieść w garnku. Wlej wodę. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez 10 minut.
- Dodaj cebulę, fasolkę, kalafior, brokuł oraz przyprawy.
- Zupę gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj pokrojony koperek.
- Śmietanę zahartuj, dodając do niej 2 chochle bulionu.
- Wlej śmietanę do zupy, wymieszaj i gotuj 2 minuty.