Zupa gulaszowa
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2786 | 6 | 71 |
Składniki:
- 500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, karczku, biodrówki..
- 500 g wołowy np. łopatka, udziec, zrazowa, karczek..
- 400 g ziemniaków – 3 średnie ziemniaki
- 100 g cebuli – 1 duża cebula
- 100 g korzenia pietruszki – 1 większy korzeń
- 1 duża czerwona papryka
- 250 g marchwi – 2 średnie marchewki
- 4 duże ząbki czosnku
- 400 g passaty lub puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1250 ml wody lub dowolnego bulionu
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
- przyprawy i zioła: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- Mięso umyj wodą i osusz.
- Pokrój na małe kawałki.
- Podsmażam mięso w garnku, w którym będziesz potem gotować zupę.
- Nagrzej garnek lub patelnię i dodaj dwie łyżki oleju roślinnego.
- Wyłóż całe mięso i podsmażaj na dużej mocy palnika nie dłużej niż pięć minut.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Do patelni wlej łyżkę oleju i zacznij podsmażać cebulę na średniej mocy palnika.
- Obierz czosnek i posiekaj.
- Marchewki i pietruszkę obierz i również pokrój w plasterki i jeszcze na pół.
- Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i nasion i pokrój na kawałki.
- Warzywa podsmażaj razem przez dziesięć minut.
- Dodaj warzywa do mięsa.
- Wlej pięć szklanek wody lub dowolnego bulionu.
- Dodaj przyprawy: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.
- Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę na małej mocy palnika przez 90 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Po 1,5 godziny gotowania dodaj do zupy pomidory oraz przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zamieszaj zupę i ponownie przykryj ją przykrywką. Gotuj ją do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie (ok. 30 minut).
Przepis pochodzi z: