Zupy

Zupa cygańska

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2150691

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 małego selera
  • 1 cebula
  • passata pomidorowa
  • sól, pieprz, majeranek, chili i papryka ostra
  • 4 kiełbaski
  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy.
  2. Warzywa kroimy w prostokątne kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
  3. Seler obieramy i kroimy.
  4. Smażymy na oliwie.
  5. Te same czynności powtarzamy z cebulą i papryką.
  6. Po usmażeniu dodajemy wszystko do pozostałych warzyw.
  7. Dodajemy kostkę rosołową i majeranek.
  8. Doprawiamy przyprawami.
  9. Wlewamy passatę pomidorową i zaciągamy zaklepką z mąki.
  10. Jak już zupa jest gotowa to dodajemy usmażoną kiełbasę.
Przepis pochodzi od Klaudii mamy.