Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2534691

Składniki:

  • 5 udek bez kości
  • 250 g ryżu basmati
  • 1 opakowanie (400-500 g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (można też użyć świeżych warzyw)
  • 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego (bulion musi być dość intensywnie przyprawiony)
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania formy
  1.  Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
  2. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia.
  4. Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie  wysypujemy suchy ryż.
  5. Na ryż wykładamy warzywa.
  6. Całość zalewamy gorącym bulionem.
  7. Na wierzchu układamy mięso.
  8. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut. Przez 30 minut naczynie powinno być przykryte, później je odkrywamy do końca pieczenia.

Przepis pochodzi z: