Zapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2534 | 6 | 91 |
Składniki:
- 5 udek bez kości
- 250 g ryżu basmati
- 1 opakowanie (400-500 g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (można też użyć świeżych warzyw)
- 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego (bulion musi być dość intensywnie przyprawiony)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania formy
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
- Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia.
- Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż.
- Na ryż wykładamy warzywa.
- Całość zalewamy gorącym bulionem.
- Na wierzchu układamy mięso.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut. Przez 30 minut naczynie powinno być przykryte, później je odkrywamy do końca pieczenia.
Przepis pochodzi z: