Skip to content
Zapiekanka gyros
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3632 | 7 | 167 |
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g ryżu
- 1 opakowanie przyprawy Gyros
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 cebule
- 5-6 ogórków konserwowych
- 2,5 szklanki tartego sera żółtego
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek pikantnego ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- olej do marynowania i smażenia
- Mięso do zapiekanki pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Dolej do niego kilka łyżek oleju, dodaj też opakowanie przyprawy.
- Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 30 minut.
- Paprykę oraz ogórki do zapiekanki pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- W osobnej miseczce wymieszaj ketchup z majonezem, tworząc w ten sposób jednolity sos.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
- Cebulę do zapiekanki Gyros pokrój w pióra.
- Podsmaż cebulę na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
- Kiedy cebula będzie już zrumieniona, dorzuć do niej zamarynowane mięso z kurczaka.
- Ryż przesyp do dużej miski.
- Dodaj do niego kurczaka, cebulę oraz tłuszcz, na którym smażyły się te składniki.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby smaki miały szansę się połączyć.
- Zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Ryż z kurczakiem i cebulą posmaruj połową ilości sosu.
- Następnie posyp wierzch 1/3 ilości tartego sera.
- Tarty żółty ser przykryj papryką wymieszaną z ogórkami i kukurydzą.
- Warzywa posmaruj drugą porcją sosu do zapiekanki.
- Na wierzch wysyp pozostały tarty ser.