Zapiekanki

Zapiekanka gyros

Kcal całośćPorcjiNa 100g
36327167

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1 opakowanie przyprawy Gyros
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2,5 szklanki tartego sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do marynowania i smażenia
  1. Mięso do zapiekanki pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dolej do niego kilka łyżek oleju, dodaj też opakowanie przyprawy. 
  3. Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 30 minut.
  4. Paprykę oraz ogórki do zapiekanki pokrój w kostkę.
  5. Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  6. W osobnej miseczce wymieszaj ketchup z majonezem, tworząc w ten sposób jednolity sos.
  7. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
  8. Cebulę do zapiekanki Gyros pokrój w pióra.
  9. Podsmaż cebulę na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. 
  10. Kiedy cebula będzie już zrumieniona, dorzuć do niej zamarynowane mięso z kurczaka.
  11. Ryż przesyp do dużej miski.
  12. Dodaj do niego kurczaka, cebulę oraz tłuszcz, na którym smażyły się te składniki.
  13. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby smaki miały szansę się połączyć.
  14. Zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego.
  15. Ryż z kurczakiem i cebulą posmaruj połową ilości sosu.
  16. Następnie posyp wierzch 1/3 ilości tartego sera.
  17. Tarty żółty ser przykryj papryką wymieszaną z ogórkami i kukurydzą.
  18. Warzywa posmaruj drugą porcją sosu do zapiekanki. 
  19. Na wierzch wysyp pozostały tarty ser.