Wieprzowina po chińsku
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2607 | 4 | 119 |
Składniki na polędwiczki w przyprawach
- 2 polędwiczki wieprzowe – około 750 g
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – około 45 g
- przyprawy: po płaskie łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; 1/4 łyżeczki chili*
Składniki na sos
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego lub ciemnego
- 3 łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego – do 40 g
- 5 łyżek octu ryżowego
- 4 łyżki wody
Pozostałe składniki
- 2 czerwone papryki – do 500 g
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka – około 200 g
- 1 duża cebula np. cukrowa – około 250 g
- 1 spora marchew – około 180 g
- 5 ząbków czosnku – około 25 g
- kawałek świeżego imbiru – około 25 g
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Do podania:
- biały ryż lub dowolny makaron ryżowy
- makaron pszenny Udon
- Papryki pokrój w cienkie paski.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki ok. 4cm.
- Osobno posiekaj drobno czosnek i imbir.
- Usuń z polędwiczek błony/żyłki/włókna.
- Pokrój je w bardzo cienkie plasterki.
- Mięso obsyp przyprawami.
- Całość oprósz również trzema łyżkami (nie płaskie, ale i nie czubate) skrobi ziemniaczanej.
- Wymieszaj mięso i odstaw na bok.
- Do miski wlej wszystkie składniki na sos i wymieszaj.
- Nagrzej patelnię z dwoma łyżkami oleju.
- Włóż warzywa pokrojone w paski (nie czosnek i imbir).
- Smaż je około 8 minut.
- Kolejno dodaj posiekany czosnek i imbir.
- Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze 2 minuty.
- Po tym czasie ściągnij warzywa na duży talerz.
- Na patelnię wlej dwie łyżki oleju i podsmaż mięso.
- Polędwiczki powinny smażyć się przez 3-4 minuty.
- Dodaj warzywa zdjęte przed chwilą z patelnii.
- Od razu wlej sos z miseczki.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze dwie minuty lub nieco dłużej.
- Podaj wieprzowinę z makaronem lub ryżem.