Danie mięsne, Warzywa

Wieprzowina po chińsku

Kcal całośćPorcjiNa 100g
26074119

Składniki na polędwiczki w przyprawach

  • 2 polędwiczki wieprzowe – około 750 g
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – około 45 g
  • przyprawy: po płaskie łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół płaskiej łyżeczki pieprzu; 1/4 łyżeczki chili*

Składniki na sos

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego lub ciemnego
  • 3 łyżki cukru zwykłego lub trzcinowego – do 40 g
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki wody

Pozostałe składniki

  • 2 czerwone papryki – do 500 g
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka – około 200 g
  • 1 duża cebula np. cukrowa – około 250 g
  • 1 spora marchew – około 180 g
  • 5 ząbków czosnku – około 25 g
  • kawałek świeżego imbiru – około 25 g
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Do podania:

  • biały ryż lub dowolny makaron ryżowy
  • makaron pszenny Udon
  1. Papryki pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki ok. 4cm.
  4. Osobno posiekaj drobno czosnek i imbir.
  5. Usuń z polędwiczek błony/żyłki/włókna.
  6. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki.
  7. Mięso obsyp przyprawami.
  8. Całość oprósz również trzema łyżkami (nie płaskie, ale i nie czubate) skrobi ziemniaczanej.
  9. Wymieszaj mięso i odstaw na bok.
  10. Do miski wlej wszystkie składniki na sos i wymieszaj.
  11. Nagrzej patelnię z dwoma łyżkami oleju.
  12. Włóż warzywa pokrojone w paski (nie czosnek i imbir).
  13. Smaż je około 8 minut.
  14. Kolejno dodaj posiekany czosnek i imbir.
  15. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze 2 minuty.
  16. Po tym czasie ściągnij warzywa na duży talerz.
  17. Na patelnię wlej dwie łyżki oleju i podsmaż mięso.
  18. Polędwiczki powinny smażyć się przez 3-4 minuty.
  19. Dodaj warzywa zdjęte przed chwilą z patelnii.
  20. Od razu wlej sos z miseczki.
  21. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze dwie minuty lub nieco dłużej.
  22. Podaj wieprzowinę z makaronem lub ryżem.