Wege smalec
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
651 | – | 128 |
Składniki:
- 250 g fasoli białej konserwowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ dużego jabłka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- Przyprawy: majeranek, kminek, sól, pieprz
- Fasolę odsączy na sicie i dokładnie przepłucz.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj ugotowaną kaszę. Praż przez kilka minut.
- Następnie dodaj cebulę, by ją rumienić.
- Na końcu dodaj jabłko i czosnek. Smaż wszystko razem ok. 5 minut.
- Przyprawi solą, majerankiem, pieprzem, kminkiem.
- Pozostaw do ostudzenia.
- Fasolę dokładnie zblenduj z zawartością patelni.
Przepis pochodzi z: