Tacos z szarpanym kurczakiem
Składniki kurczak:
• 1000-1100 g piersi z kurczaka
• 2 szklanki passaty pomidorowej
• 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki papryki ostrej chilli
• 2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1-2 łyżeczki soli
• pieprz do smaku
• 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• Sos Trinidad Scorpion Roleski do smaku
Dodatki do tacos:
• Sos Trinidad Scorpion do smaku
• czerwona fasola z puszki
• marynowane jalapeno
• inne: świeża kolendra, rzodkiewka, pomidory, limonki, inne
- Piersi z kurczaka ugotuj w wodzie z bulionem. Może być kostka rosołowa albo maga (zajmie to około 30 minut).
- Gdy piersi się ugotują, to poszarp je dwoma widelcami i odłóż na patelnię.
- Dodaj oliwę, i przyprawy (oprócz czosnku) i podsmażaj tak, aby kurczak się zarumienił.
- Gdy kurczak się zarumieni, dodaj przesiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę.
- Dodaj trochę wody/bulionu, aby kurczak wymieszał się z passatą. Zredukuj sos, aby kurczak był wilgotny i sos go oblepiał.
- Wlej sos Trinidad Scorpion do smaku.
- Do miski dodaj pokrojonego pomidora, marynowane jalapeno, limonkę oraz fasolę z puszki. Proporcje według uznania, ale nie przesadzaj z czerwoną fasolą. Możesz dodać również inne składniki.
- Złóż taco z mięsa i dodatków warzywnych.
Przepis inspirowany:
https://roleski.pl/tacos-z-szarpanym-kurczakiem-i-warzywami/