Szynka ala zrazy
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3904 | 10 | 190 |
Składniki:
- szynka wieprzowa 1,5 kg
- cebula
- ogóreczki konserwowe/kiszone
- musztarda
- majeranek
- czerwona papryka w proszku
- sól
- pieprz
- przyprawa do pieczenia mięsa
- Rozetnij szynkę tak, żeby powstała z niego płaski plaster.
- Rozetrzyj na powierzchni szynki musztardę.
- Na wcześniej roztartą musztardę dodaj majeranek i czerwoną paprykę.
- Oprósz całość również solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój na małe kawałeczki.
- To samo zrób z ogóreczkami.
- Cebulę i ogóreczki rozłóż na przyprawach.
- Mięso zwiń w rulon.
- Zwiąż całość sznurkami, aby mięso nie rozwaliło się podczas pieczenia.
- Natrzyj mięso z wierzchu olejem i posyp przyprawą do pieczenia mięsa.
- Opcjonalnie dodaj sól, o ile przyprawa nie była słona.
- Piecz w naczyniu żaroodpornym pod pokrywą, przez 1h 30m w temperaturze 180oC. 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę naczynia żaroodpornego, aby mięso się zarumieniło.