Danie mięsne

Szynka ala zrazy

Kcal całośćPorcjiNa 100g
390410190

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • cebula
  • ogóreczki konserwowe/kiszone
  • musztarda
  • majeranek
  • czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do pieczenia mięsa
  1. Rozetnij szynkę tak, żeby powstała z niego płaski plaster.
  2. Rozetrzyj na powierzchni szynki musztardę.
  3. Na wcześniej roztartą musztardę dodaj majeranek i czerwoną paprykę.
  4. Oprósz całość również solą i pieprzem.
  5. Cebulę obierz i pokrój na małe kawałeczki.
  6. To samo zrób z ogóreczkami.
  7. Cebulę i ogóreczki rozłóż na przyprawach.
  8. Mięso zwiń w rulon.
  9. Zwiąż całość sznurkami, aby mięso nie rozwaliło się podczas pieczenia.
  10. Natrzyj mięso z wierzchu olejem i posyp przyprawą do pieczenia mięsa.
  11. Opcjonalnie dodaj sól, o ile przyprawa nie była słona.
  12. Piecz w naczyniu żaroodpornym pod pokrywą, przez 1h 30m w temperaturze 180oC. 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę naczynia żaroodpornego, aby mięso się zarumieniło.