Chleby

Szybki chleb

Kcal całośćPorcjiNa 100g
43382192

Składniki na dwa chleby:

  • 1 kg mąki
  • 1 litr wody (temp ok. 30 oC)
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka (płatków owsianych/otrębów)
  • pół szklanki siemienia lnianego
  1. Wodę lejemy do miski.
  2. Do wody dodajemy drożdże i mieszamy całość.
  3. Dodajemy mąkę do miski. Mąkę należy przesiać.
  4. Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy.
  5. Zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Miska powinna zostać przykryta ręcznikiem/szmatką.
  6. Po 30 minutach nagrzewamy piekarnik do 195-200 oC.
  7. Dwie foremki smarujemy masłem od środka i obsypujemy mąką.
  8. Ciasto wlewamy do foremek.
  9. Na ciasto wrzucamy mak lub inne ziarna.
  10. Od góry smarujemy chlebek masłem, żeby skórka po upieczeniu nie była zbyt twarda.
  11. Chleby wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut.

Przepis pochodzi z: