Szybki chleb
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
4338 | 2 | 192 |
Składniki na dwa chleby:
- 1 kg mąki
- 1 litr wody (temp ok. 30 oC)
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka (płatków owsianych/otrębów)
- pół szklanki siemienia lnianego
- Wodę lejemy do miski.
- Do wody dodajemy drożdże i mieszamy całość.
- Dodajemy mąkę do miski. Mąkę należy przesiać.
- Dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy.
- Zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Miska powinna zostać przykryta ręcznikiem/szmatką.
- Po 30 minutach nagrzewamy piekarnik do 195-200 oC.
- Dwie foremki smarujemy masłem od środka i obsypujemy mąką.
- Ciasto wlewamy do foremek.
- Na ciasto wrzucamy mak lub inne ziarna.
- Od góry smarujemy chlebek masłem, żeby skórka po upieczeniu nie była zbyt twarda.
- Chleby wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut.
Przepis pochodzi z: