Ciasta

Szarlotka

Kcal całośćPorcjiNa 100g
3661257

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • Słoik jabłek smażonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  1. Kruche ciasto: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Można do tego użyć rękce lub robot kuchenny.
  2. Mus jablkowy przełóż do miski. Dodaj cukier i cynamon. Całość wymieszaj.
  3. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  4. Połowę ciasta wyklej na dnie formy.
  5. Wyłóż mus jabłkowy.
  6. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki i układaj je na musie jabłkowym.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  9. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z:

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/812-prosta-szarlotka