Szarlotka
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3661 | – | 257 |
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła, zimnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
Mus jabłkowy:
- Słoik jabłek smażonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Kruche ciasto: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Można do tego użyć rękce lub robot kuchenny.
- Mus jablkowy przełóż do miski. Dodaj cukier i cynamon. Całość wymieszaj.
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
- Połowę ciasta wyklej na dnie formy.
- Wyłóż mus jabłkowy.
- Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki i układaj je na musie jabłkowym.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z:
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/812-prosta-szarlotka