Surówka

Surówka z białej kapusty

Kcal całośćPorcjiNa 100g
95443
  • pół główki kapusty ok. 500g
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i pietruszki
  1. Kapustę pozbaw grubych części, a następnie poszatkuj.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Wrzuć warzywa do miski, posól i wymieszaj. Odstaw wszystko na jakieś 15-20 min.
  4. Odciśnij nadmiar płynów z kapusty oraz marchewki.
  5. Dodaj olej.
  6. Koperek i pietruszkę poszatkuj drobno i dodaj do miski.
  7. Dopraw surówkę cukrem, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
  8. Wymieszaj wszystko.

Przepis pochodzi z:

https://kulinarneprzeboje.pl/surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki/