Surówka z białej kapusty
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
954 | – | 43 |
- pół główki kapusty ok. 500g
- 2 duże marchewki
- 3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- po pół pęczka koperku i pietruszki
- Kapustę pozbaw grubych części, a następnie poszatkuj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Wrzuć warzywa do miski, posól i wymieszaj. Odstaw wszystko na jakieś 15-20 min.
- Odciśnij nadmiar płynów z kapusty oraz marchewki.
- Dodaj olej.
- Koperek i pietruszkę poszatkuj drobno i dodaj do miski.
- Dopraw surówkę cukrem, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystko.
Przepis pochodzi z:
https://kulinarneprzeboje.pl/surowka-z-bialej-kapusty-i-marchewki/