Śliwki pod kruszonką
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2554 | – | 297 |
Składniki:
- do 1 kg mniejszych śliwek
- kostka masła – 200 g
- szklanka drobnego cukru – 200 g
- mąka – 300 g
- Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść razem w większej misce.
- Całość wyrabiaj dłońmi, aż wszystkie składniki połączą się w kruche ciasto.
- Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia: góra/dół lub ewentualnie 170 stopni z termoobiegiem.
- Około kilograma śliwek umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestkę.
- Naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach 20 x 29 cm) wysmaruj od środka odrobiną masła. Naczynie wypełnij połówkami śliwek. Postaraj się tak ułożyć śliwki, by równo przykryły dno naczynia.
- Na śliwki wyłóż całą kruszonkę. Wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij kruszonkę do owoców.
- Naczynie ze śliwkami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół) lub termoobieg z temperaturą 170 stopni. Wybierz środkową półkę.
- Śliwki pod kruszonką piecz około 45 minut lub trochę dłużej, w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki.
Przepis pochodzi z: