Skrzydełka na pierzynce
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
4234 | 8 | 111 |
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek drobiowych (można zamienić na pałki lub udka)
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka
- 1 duże opakowanie śmietany 18%
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki jarzynki
- Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i zalewamy marynatą przygotowaną ze śmietany i przyprawy do kurczaka.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- Warzywa myjemy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Ryż, jarzynkę, wodę oraz warzywa wykładamy na blaszkę i mieszamy całość.
- Układamy na wierzchu skrzydełka i polewamy resztą marynaty.
- Przykrywamy folią aluminiową.
- Wstawaimy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza.
- Po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy kolejne 30 minut.