Danie mięsne, Warzywa

Skrzydełka na pierzynce

Kcal całośćPorcjiNa 100g
42348111

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek drobiowych (można zamienić na pałki lub udka)
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka
  • 1 duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki jarzynki
  1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i zalewamy marynatą przygotowaną ze śmietany i przyprawy do kurczaka.
  2. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  3. Warzywa myjemy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Ryż, jarzynkę, wodę oraz warzywa wykładamy na blaszkę i mieszamy całość.
  5. Układamy na wierzchu skrzydełka i polewamy resztą marynaty.
  6. Przykrywamy folią aluminiową.
  7. Wstawaimy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza.
  8. Po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy kolejne 30 minut.