Skrzydełka na patelni w sosie
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1373 | 2 | 171 |
Składniki:
- 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej i masło do smażenia
- 0,5 szklanki bulionu
- mąka
- Umyj skrzydełka dokładnie i osusz
- Skrzydełka podziel na części, przekrawając je na zgięciach. Odrzuć końcowe części, na których nie ma mięsa.
- Przełóż skrzydełka do miski, wlej trochę oleju i dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj.
- Wyciągnij patelnię, do której dodaj 2 łyżki masła oraz odrobinę oleju.
- Rozgrzej całość i dodaj skrzydełka.
- Smaż do uzyskania rumianego koloru.
- Dodaj bulion.
- Rozpuść 2 łyżki mąki w odrobinie wody.
- Stopniowo dodawaj miksturę do skrzydełek, nieustannie mieszając, tak aby sos był gęsty i bez grudek.
- Pogotuj przez kilka chwil i gotowe.