Ciasta

Sernik z mascarpone

!!! UWAGA !!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na spód:

  • 60-80 g masła
  • 180 g herbatników
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  1. Herbatniki pokrusz na drobny pył.
  2. Dodaj do nich roztopione, przestudzone masło.
  3. Dodaj miód oraz przyprawę do piernika.
  4. Wymieszaj całość dokładnie.
  5. Okrągłą blaszkę ok 26cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko ją natłuścić masłem i przykleić papier do pieczenia na spód i boki blaszki.
  6. Na blaszkę wyłóż spód oraz ładnie „przyklep”.
  7. Odpal piekarnik na 170oC i piecz spód przez 10 minut.
  8. Do miski dodajemy twaróg 1 kg z wiaderka.
  9. Dodajemy także miękkie masło oraz cukier i cukier z prawdziwą wanilią. 
  10. Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.
  11. Dodajemy po jednym całym jajku, miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego.
  12. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy przez 30 sekund.
  13. Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.  
  14. Masa serowa ma być gęsta, a nie lejąca i rzadka.
  15. Przekładamy masę serową do tortownicy.
  16. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Nalewamy do blaszki/głębszego naczynia gorącą wodę i zanurzamy w niej „sernik”. Lub blaszkę/głębsze naczynie z wodą umieszczamy na dole piekarnika, jeśli nie posiadamy szczelnej blachy do pieczenia sernika.
  17. Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.
  18. Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie leciutko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik.

Przepis pochodzi z:

Sernik z mascarpone – Po Prostu Pycha – https://poprostupycha.com.pl/