Sernik z mascarpone
!!! UWAGA !!!
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu np. z wiaderka
- 200 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 60 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Składniki na spód:
- 60-80 g masła
- 180 g herbatników
- 1 łyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu
- Herbatniki pokrusz na drobny pył.
- Dodaj do nich roztopione, przestudzone masło.
- Dodaj miód oraz przyprawę do piernika.
- Wymieszaj całość dokładnie.
- Okrągłą blaszkę ok 26cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko ją natłuścić masłem i przykleić papier do pieczenia na spód i boki blaszki.
- Na blaszkę wyłóż spód oraz ładnie „przyklep”.
- Odpal piekarnik na 170oC i piecz spód przez 10 minut.
- Do miski dodajemy twaróg 1 kg z wiaderka.
- Dodajemy także miękkie masło oraz cukier i cukier z prawdziwą wanilią.
- Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.
- Dodajemy po jednym całym jajku, miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego.
- Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy przez 30 sekund.
- Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.
- Masa serowa ma być gęsta, a nie lejąca i rzadka.
- Przekładamy masę serową do tortownicy.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Nalewamy do blaszki/głębszego naczynia gorącą wodę i zanurzamy w niej „sernik”. Lub blaszkę/głębsze naczynie z wodą umieszczamy na dole piekarnika, jeśli nie posiadamy szczelnej blachy do pieczenia sernika.
- Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie leciutko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik.
Przepis pochodzi z:
Sernik z mascarpone – Po Prostu Pycha – https://poprostupycha.com.pl/