Kurczak, Sałatki

Sałatka cezar

Kcal całośćPorcjiNa 100g
21134122

Składniki na sałatkę cezar

  • 2 średnie sałaty rzymskie
  • pół długiej bagietki pszennej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka – do 600 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
  • 50 g drobno tartego parmezanu

Składniki na sos cezar

  • 7 łyżek dobrej jakości majonezu – około 160 g
  • 1 płaska łyżka ostrej musztardy – około 15 g
  • 1 spory ząbek czosnku – około 7 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki drobno tartego parmezanu – około 35 g
  • szczypta pieprzu
  1. Majonez, musztardę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sos sojowy, 4 łyżki parmezanu oraz szczyptę pieprzu włóż do miski.
  2. Sos wymieszaj i odstaw na bok.
  3. Pierś przypraw i usmaż na grillu.
  4. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  5. Sałatę wymieszaj z sosem.
  6. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i połóż na sałatę.
  7. Dodaj grzanki i resztę sera.

https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-cezar