Sałatka cezar
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2113 | 4 | 122 |
Składniki na sałatkę cezar
- 2 średnie sałaty rzymskie
- pół długiej bagietki pszennej
- 1 podwójna pierś z kurczaka – do 600 g
- 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
- 50 g drobno tartego parmezanu
Składniki na sos cezar
- 7 łyżek dobrej jakości majonezu – około 160 g
- 1 płaska łyżka ostrej musztardy – około 15 g
- 1 spory ząbek czosnku – około 7 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki drobno tartego parmezanu – około 35 g
- szczypta pieprzu
- Majonez, musztardę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sos sojowy, 4 łyżki parmezanu oraz szczyptę pieprzu włóż do miski.
- Sos wymieszaj i odstaw na bok.
- Pierś przypraw i usmaż na grillu.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Sałatę wymieszaj z sosem.
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i połóż na sałatę.
- Dodaj grzanki i resztę sera.