Ryby

Ryba po japońsku

Składniki podstawowe

  • 600 g filetów mintaja, dorsza, miruny… – bez skóry
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika – około 180 g
  • 3 średnie ogórki konserwowe – około 180 g
  • 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe – 400 g
  • 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw

Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby

  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki wody – około 125 ml
  • pół szklanki mąki – do 90 g
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu

Składniki na zalewę do warzyw

  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody – około 125 ml
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki
  1. Filety pokrój na cienkie kawałki nie dłuższe niż 5 cm.
  2. Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i wymieszaj.
  3. Fileciki obtocz w cieście naleśnikowym i usmaż na rumiano (około 2 minuty na stronę). Po usmażeniu ryby odłóż na talerzyk.
  4. Przyszedł czas na zalewę. Do miski dodaj wszystkie składniki do zalewy, wymieszaj i odstaw na bok.
  5. Cebulę pokrój na cienkie piórka i zacznij podsmażać na patelni do zeszklenia.
  6. Paprykę i ogórki pokrój w paski.
  7. Gdy cebulka jest już podsmażona, dodaj paprykę oraz ogórki do niej. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę.
  8. Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika.
  9. Na półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu. 

https://aniagotuje.pl/przepis/ryba-po-japonsku