Danie mięsne, Sosy

Rolady wieprzowe w sosie

Kcal całośćPorcjiNa 100g
327712185

Składniki:

  • Kilogramowy kawałek schabu lub szynki wieprzowej,
  • 250 gramów wędzonego boczku.
  • 2 większe cebule,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • musztarda,
  • olej,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • sznurek do zawiązania rolad,
  1. Mięso pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości około 2 cm, następnie rozbij cienko przy pomocy tłuczka – uważaj, aby nie zrobić dziur.
  2. Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, następnie posmaruj musztardą.
  3. Boczek i ogórki pokrój w drobną kostkę, jedną cebulę drobno posiekaj.
  4. Na każdym plastrze mięsa wykładaj porcję boczku, ogórka i cebuli, następnie zwiń ciasno, zakładając boki, aby farsz nie wypadał.
  5. Każdą roladę owiń sznurkiem i zawiąż.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż rolady, posyp drugą posiekaną cebulą, wszystko dość mocno obsmaż.
  7. Zrób trochę miejsca na patelni, w które wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
  8. Wlej 3 szklanki wody, dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wymieszaj, duś pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut.
  9. Rolady wyjmij, z sosu usuń ziele angielskie i liście laurowe, teraz można go zmiksować przy pomocy blendera lub od razu zagęścić – w tym celu rozrób mąkę w połowie szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), następnie wlej do gotującego się sosu, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, zagotuj.
  10. Rolady rozwiąż, włóż ponownie do sosu albo razu podawaj, polewając sosem już na talerzach.

Przepis pochodzi z:

https://kulinarnapolska.org/rolady-wieprzowe-w-pysznym-sosie-doskonale-na-niedzielny-obiad-przepis/