Danie mięsne, Zapiekanki

Rolada serowa

Składniki na spód serowy

  • 400 g dobrego żółtego sera w kostce
  • 3 średnie lub duże jajka
  • 3 łyżki majonezu – około 100 g

Składniki na farsz do rolady

  • 1 pierś z kurczaka – około 400 g
  • 1 nieduża cebula – około 130 g
  • 1 mniejsza papryka – około 130 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: łyżeczka ziół włoskich; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; płaska łyżeczka słodkiej papryki
  1. Niedużą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj.
  2. Paprykę o dowolnym kolorze oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój w drobną kostkę.
  3. Na nagrzaną patelnię wylej olej.
  4. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie dodaj paprykę oraz łyżeczkę mieszanki ziół włoskich/prowansalskich. 
  6. Całość podsmażaj jeszcze minimum 15 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu zamieszaj całość drewnianą łyżką. Prawie gotowy farsz warzywny odstaw na bok do przestudzenia.
  7. Piekarnik ustaw na 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
  8. W trakcie nagrzewania piekarnika wymieszaj składniki na serowy spód.
  9. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  10. Do miski ze startym serem wbij trzy jajka i dodaj trzy łyżki dobrego majonezu. Całość dokładnie wymieszaj. 
  11. Blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  12. Wyłóż papkę z sera, jajek i majonezu i wypełnij nią całe dno blaszki.
  13. Foremkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół i środkowa półka) i piecz tak przez około 20 minut. 
  14. Po tym czasie wyjmij foremkę z podpieczonym spodem z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj, ponieważ za chwilę umieścisz w nim roladę z farszem do ostatecznego wypieku.
  15. Pierś z kurczaka oczyść z żyłek i chrząstek i pokrój w cienkie plasterki. Dodatkowo możesz je lekko robić, by wszystkie były tak samo cienkie.
  16. Tak przygotowane mięso obsyp przeprawami.
  17. Plastry surowej piersi z kurczaka rozłóż po całej powierzchni spodu serowego. 
  18. Kolejno wyłóż też podsmażone i przestudzone warzywa. Pamiętaj tylko o tym, by odcisnąć je z ewentualnego nadmiaru wody, która mogła nie odparować do końca na patelni podczas podsmażania. 
  19. Całość zwiń powoli i ostrożnie do jednego boku (dłuższą stroną), by powstał długo rulon.
  20. W takiej formie blaszkę ponownie umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piekę identycznie jak spód, ale trochę dłużej, bo już 25 minut.

https://aniagotuje.pl/przepis/rolada-serowa