Rolada serowa
Składniki na spód serowy
- 400 g dobrego żółtego sera w kostce
- 3 średnie lub duże jajka
- 3 łyżki majonezu – około 100 g
Składniki na farsz do rolady
- 1 pierś z kurczaka – około 400 g
- 1 nieduża cebula – około 130 g
- 1 mniejsza papryka – około 130 g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: łyżeczka ziół włoskich; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; płaska łyżeczka słodkiej papryki
- Niedużą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj.
- Paprykę o dowolnym kolorze oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój w drobną kostkę.
- Na nagrzaną patelnię wylej olej.
- Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj paprykę oraz łyżeczkę mieszanki ziół włoskich/prowansalskich.
- Całość podsmażaj jeszcze minimum 15 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu zamieszaj całość drewnianą łyżką. Prawie gotowy farsz warzywny odstaw na bok do przestudzenia.
- Piekarnik ustaw na 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
- W trakcie nagrzewania piekarnika wymieszaj składniki na serowy spód.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do miski ze startym serem wbij trzy jajka i dodaj trzy łyżki dobrego majonezu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż papkę z sera, jajek i majonezu i wypełnij nią całe dno blaszki.
- Foremkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół i środkowa półka) i piecz tak przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij foremkę z podpieczonym spodem z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj, ponieważ za chwilę umieścisz w nim roladę z farszem do ostatecznego wypieku.
- Pierś z kurczaka oczyść z żyłek i chrząstek i pokrój w cienkie plasterki. Dodatkowo możesz je lekko robić, by wszystkie były tak samo cienkie.
- Tak przygotowane mięso obsyp przeprawami.
- Plastry surowej piersi z kurczaka rozłóż po całej powierzchni spodu serowego.
- Kolejno wyłóż też podsmażone i przestudzone warzywa. Pamiętaj tylko o tym, by odcisnąć je z ewentualnego nadmiaru wody, która mogła nie odparować do końca na patelni podczas podsmażania.
- Całość zwiń powoli i ostrożnie do jednego boku (dłuższą stroną), by powstał długo rulon.
- W takiej formie blaszkę ponownie umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piekę identycznie jak spód, ale trochę dłużej, bo już 25 minut.