Quesadilla
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2026 | 4 | 302 |
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 100 g sera cheddar
- 1 limonka
- 4 tortille pszenne
- 100 g kukurydzy
- 1 papryka chipotle
Salsa:
- sok z ½ limonki
- połówka czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- ½ żółtej papryki
- kolendra
- sól
- pieprz
- Salsę wykonaj zgodnie z przepisem: Salsa meksykańska
- Piersi oczyszczamy.
- Kroimy je na pół i w drobne paseczki.
- Paprykę słodką, kmin rzymski oraz oregano wsypujemy do miski.
- Dodaj sól, pieprz oraz odrobinę oleju.
- Dodaj jeszcze sok z połowy limonki.
- Na koniec do miski z przyprawami dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj całość.
- Papryki kroimy w paseczki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka.
- W międzyczasie kroimy czosnek.
- Gdy kurczak się przysmaży, odsuwamy go na bok patelni i dodajemy paprykę oraz czosnek.
- Całość smażymy około 3 minut.
- Na koniec dodajemy kukurydzę oraz papryka chipotle.
- Mieszamy całość i odstawiamy na bok.
- Kładziemy patelnię na palnik i zaczynamy formować Quesadilla.
- Kładziemy placek na patelni.
- Dodajemy trochę sera i część kurczaka z warzywami.
- Składamy tortille na pół i przysmażamy z obu stron, tak aby tortilla się zarumieniła.
- Dzielimy na 2-3 części.
Przepis pochodzi z: