Danie mięsne

Quesadilla

Kcal całośćPorcjiNa 100g
20264302

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 100 g sera cheddar
  • 1 limonka
  • 4 tortille pszenne
  • 100 g kukurydzy
  • 1 papryka chipotle

Salsa:

  • sok z ½ limonki
  • połówka czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • ½ żółtej papryki
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  1. Salsę wykonaj zgodnie z przepisem: Salsa meksykańska
  2. Piersi oczyszczamy.
  3. Kroimy je na pół i w drobne paseczki.
  4. Paprykę słodką, kmin rzymski oraz oregano wsypujemy do miski.
  5. Dodaj sól, pieprz oraz odrobinę oleju.
  6. Dodaj jeszcze sok z połowy limonki.
  7. Na koniec do miski z przyprawami dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj całość.
  8. Papryki kroimy w paseczki.
  9. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka.
  10. W międzyczasie kroimy czosnek.
  11. Gdy kurczak się przysmaży, odsuwamy go na bok patelni i dodajemy paprykę oraz czosnek.
  12. Całość smażymy około 3 minut.
  13. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz papryka chipotle.
  14. Mieszamy całość i odstawiamy na bok.
  15. Kładziemy patelnię na palnik i zaczynamy formować Quesadilla.
  16. Kładziemy placek na patelni.
  17. Dodajemy trochę sera i część kurczaka z warzywami.
  18. Składamy tortille na pół i przysmażamy z obu stron, tak aby tortilla się zarumieniła.
  19. Dzielimy na 2-3 części.

Przepis pochodzi z: