Naleśniki, Warzywa

Placki z kukurydzy i makaronu

Kcal całośćPorcjiNa 100g
17104151

Składniki:

  • 600 g kukurydzy z puszki
  • 100 g drobnego makaronu
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. Do miski wlej płyn z kukurydzy.
  3. Wbij jajko.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Wsyp kukurydzę.
  7. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski.
  8. Przemieszaj całość.
  9. Ugotowany zimny makaron dodaj do kukurydzy.
  10. Wszystko ponownie przemieszaj.
  11. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko. Masa powinna być dość gęsta.
  12. Rozgrzej patelnię i wlej olej do smażenia.
  13. Po rozgrzaniu oleju, łyżką, dodawaj farsz na patelnię, tworząc niewielkie placki.
  14. Smaż na wolnym ogniu, aby placuszki się zrumieniły.
  15. Po usmażeniu placuszki wyłóż na ręcznik papierowy.

Przepis pochodzi z: