Placek z piernikami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
7551 | 28 | 237 |
Składniki
Masa budyniowa:
- 850 ml mleka
- 3 budynie cykoria
- 1 margaryna Kasia
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- kostka Palmy
- 4 łyżki kakao
- 12 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
Dodatkowo
- 2 małe słoiki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
- 4 paczki pierników Katarzynki bez polewy
- Opis do biszkoptu:
- Bierzemy 6 jajek i białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 8 łyżek cukry i ponownie ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku (6 szt.). W osobnej misce dokładnie mieszamy mąkę tortową, mąką ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie całość przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy ręcznie. Blachę wykładany papierem, ciasto wlewamy i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach góra/dół. Gotowy biszkopt kroimy na pół.
- Opis dla masy budyniowej:
- Ok. 200 ml mleka odkładamy do osobnej miseczki i wsypuję do niego wszystkie budynie. Mieszam aż proszek się cały rozpuści. Pozostałe mleko wraz z cukrem oraz cukrem waniliowy zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i wlewam budyń. Ponownie zagotowuje. W gorący budyń wkładam Kasię i miksujemy. Gorący budyń wlewam na biszkopt i po ostudzeniu wkładam do zamrażalnika. Gdy budyń stężeje wyciągamy ciasto.
- Na masę budyniową układamy pierniki i smarujemy powidłami. Na powidła kładziemy 2 część biszkoptu.
- Opis dla polewy:
- Do garnka wkładamy Palmę, kakao, cukier oraz wodę. Wszystko rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy polewa lekko zgęstnieje wylewamy na biszkopt.