Ciasta

Placek z piernikami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
755128237

Składniki

Masa budyniowa:

  • 850 ml mleka
  • 3 budynie cykoria
  • 1 margaryna Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • kostka Palmy
  • 4 łyżki kakao
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo

  • 2 małe słoiki powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 paczki pierników Katarzynki bez polewy

  • Opis do biszkoptu:
  • Bierzemy 6 jajek i białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 8 łyżek cukry i ponownie ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku (6 szt.). W osobnej misce dokładnie mieszamy mąkę tortową, mąką ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie całość przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Całość mieszamy ręcznie. Blachę wykładany papierem, ciasto wlewamy i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach góra/dół. Gotowy biszkopt kroimy na pół.
  • Opis dla masy budyniowej:
  • Ok. 200 ml mleka odkładamy do osobnej miseczki i wsypuję do niego wszystkie budynie. Mieszam aż proszek się cały rozpuści. Pozostałe mleko wraz z cukrem oraz cukrem waniliowy zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i wlewam budyń. Ponownie zagotowuje. W gorący budyń wkładam Kasię i miksujemy. Gorący budyń wlewam na biszkopt i po ostudzeniu wkładam do zamrażalnika. Gdy budyń stężeje wyciągamy ciasto.
  • Na masę budyniową układamy pierniki i smarujemy powidłami. Na powidła kładziemy 2 część biszkoptu.
  • Opis dla polewy:
  • Do garnka wkładamy Palmę, kakao, cukier oraz wodę. Wszystko rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy polewa lekko zgęstnieje wylewamy na biszkopt.