Pierogi pieczone
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3766 | 10 | 316 |
Składniki na ciasto do pierogów
- 2,5 szklanki mąki pszennej – około 420 g
- 1 średnie jajko
- 1/4 szklanki wody
- kostka masła – 200 g
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera mozzarella
- 1 papryczka chili – mało ostra
- garść natki pietruszki
Składniki na glazurę do pierogów
- małe jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto kruche na pierogi.
- Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
- Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce a mozzarellę pokrój drobno. Papryczkę i natkę pietruszki posiekaj. Wszystko wymieszaj w salaterce.
- Przygotuj sobie czysty i suchy blat, dużą deskę lub stolnicę. Stolnicę oprósz mąką.
- Jeden kawałek rozwałkuj na stolnicy na grubość około 3 mm.
- Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do pierogów, szklanki lub czystej foremki wycinaj kółka o średnicy około 7 cm.
- Na środek każdego placka wyłóż łyżeczkę farszu.
- Ciasto lekko wyciągnij i zlep oba brzegi.
- W ten sposób zlep wszystkie pierogi. Układaj je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odległości między pierogami.
- Małe jajko rozbełtaj w miseczce z połową łyżeczki słodkiej papryki. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj od góry każdego pierożka.
- Blaszkę z pierogami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Opcja pieczenia: góra/dół. Pierogi piecz około 15 minut do zarumienienia.
Przepis pochodzi z: