Pierogi

Pierogi pieczone

Kcal całośćPorcjiNa 100g
376610316

Składniki na ciasto do pierogów

  • 2,5 szklanki mąki pszennej – około 420 g
  • 1 średnie jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • kostka masła – 200 g
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 papryczka chili – mało ostra
  • garść natki pietruszki

Składniki na glazurę do pierogów

  • małe jajko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  1. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto kruche na pierogi.
  2. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
  3. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce a mozzarellę pokrój drobno. Papryczkę i natkę pietruszki posiekaj. Wszystko wymieszaj w salaterce.
  5. Przygotuj sobie czysty i suchy blat, dużą deskę lub stolnicę. Stolnicę oprósz mąką.
  6. Jeden kawałek rozwałkuj na stolnicy na grubość około 3 mm.
  7. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do pierogów, szklanki lub czystej foremki wycinaj kółka o średnicy około 7 cm.
  8. Na środek każdego placka wyłóż łyżeczkę farszu.
  9. Ciasto lekko wyciągnij i zlep oba brzegi.
  10. W ten sposób zlep wszystkie pierogi. Układaj je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj niewielkie odległości między pierogami.
  11. Małe jajko rozbełtaj w miseczce z połową łyżeczki słodkiej papryki. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj od góry każdego pierożka.
  12. Blaszkę z pierogami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  13. Opcja pieczenia: góra/dół. Pierogi piecz około 15 minut do zarumienienia.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-pieczone