Ciasta

Pierniczki

Kcal całośćPorcjiNa 100g
4119305

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej – 500 g
  • 3/4 kostki masła – 150 g
  • pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru – około 150 g
  • 200 g płynnego miodu
  • pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % – 150 g
  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao
  • przyprawa do piernika 35g
  1. W rondelku umieść masło, dodaj miód, wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne.
  2. Rondelek umieść na palniku i ustaw małą moc. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia się masła.
  3. Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
  4. Pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej.
  5. W dużej misce umieść mąkę pszenną.
  6. Dodaj cztery żółtka, średniej wielkości jajek.
  7. Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru. Możesz też użyć cukru trzcinowego.
  8. Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny.
  9. Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie.
  10. Gotowe ciasto przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum 10 godzin, a najlepiej na całą noc. 
  11. Blat oprósz mąką i wykładaj ciasto.
  12. Rozwałkuj ciasto na 6-10 mm.
  13. Powycinaj ciasteczka i umieść na papierze do pieczenia (zostaw spore odległości).
  14. Każdą partię pierniczków piecz na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-11 minut.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/pierniczki-swiateczne