Ryby, Warzywa

Pieczony łosoś z frytkami z batatów i sałatką

Kcal całośćPorcjiNa 100g
6191105

Składniki:

  • łosoś 150g
  • bataty 250g
  • pomidor 50g
  • ogórek 50g
  • sałata 20g
  • jogurt naturalny 50g
  • oliwa 5g
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • bazylia
  1. Z łososia ściągamy skórę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią z obu stron.
  2. Na blasze kładziemy pergamin i rybę.
  3. Bataty obieramy i kroimy w małe paluszki.
  4. Frytki polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią.
  5. Frytki układamy na blasze obok łososia.
  6. Pieczemy wszystko 20 minut w 200oC. W połowie pieczenia przewracamy bataty.
  7. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół, i później jeszcze raz tak, żeby powstały półksiężyce.
  8. Pomidora kroimy w kawałki odpowiadające wielkością ogórka.
  9. Mieszamy oba składniki w miseczce i dodajemy jogurt.
  10. Mizerie doprawiamy solą i pieprzem.
  11. Na talerz wykładamy sałatę i polewamy ją mizerią.
  12. Na koniec dodajemy bataty i łososia.