Pieczony kalafior
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
630 | 2 | 59 |
Składniki:
- 1 średni kalafior – około 1 kg
- 4 ząbki czosnku – można pominąć
- 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu, ostrej papryki, mielonego kminu, szczypta kurkumy
- Kalafiora umyj i pokrój w mniejsze części.
- Przyprawy połącz w miseczce z oliwą i wymieszaj.
- Kalafiora przełóż na blachę i wylej na niego mieszaninę przypraw.
- Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku.
- Rozgrzej piekarnik do 190-200oC, opcja góra/dół.
- Piecz kalafiora przez 30-35 minut