Warzywa, Wegetariańskie

Pieczony kalafior

Kcal całośćPorcjiNa 100g
630259

Składniki:

  • 1 średni kalafior – około 1 kg
  • 4 ząbki czosnku – można pominąć
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu, ostrej papryki, mielonego kminu, szczypta kurkumy
  1. Kalafiora umyj i pokrój w mniejsze części.
  2. Przyprawy połącz w miseczce z oliwą i wymieszaj.
  3. Kalafiora przełóż na blachę i wylej na niego mieszaninę przypraw.
  4. Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190-200oC, opcja góra/dół.
  6. Piecz kalafiora przez 30-35 minut