Pasta z bobu
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
751 | – | 132 |
Składniki:
- 500 g bobu – najlepiej młodego
- 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- 4-8 łyżek soku z cytryny lub z limonki
- 1 mały ząbek czosnku – około 4 g
- 5 łyżek lodowatej wody
- 4 listki świeżej mięty
- przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
- ewentualne dodatki do wyboru: łyżka pasty tahini, 2 jajka na twardo; pół awokado; odrobinę chili; dwie połówki suszonych pomidorów z oleju
- 500 g bobu umieść na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
- W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób.
- Wsyp też płaską łyżkę soli.
- Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest już gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze „mączysty”. Bób starszy, bledszy i bardziej mączysty w smaku, będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości.
- Gotowy bób od razu przelej na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i zalej zimną, bieżącą wodą. Skórka/łupinka natychmiast zacznie się marszczyć i mocniej przylegać do bobu. Po lekkim przestudzeniu zdejmij skorki/łupinki z całego ugotowanego bobu.
- Obrany bub przenieś do naczynia.
- Dodaj resztę składników i całość zblenduj.
Przepis pochodzi z: