Pasta, Warzywa, Wegetariańskie

Pasta z bobu

Kcal całośćPorcjiNa 100g
751132

Składniki:

  • 500 g bobu – najlepiej młodego
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 4-8 łyżek soku z cytryny lub z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku – około 4 g
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 4 listki świeżej mięty
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
  • ewentualne dodatki do wyboru: łyżka pasty tahini, 2 jajka na twardo; pół awokado; odrobinę chili; dwie połówki suszonych pomidorów z oleju
  1. 500 g bobu umieść na sitku i dokładnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób.
  3. Wsyp też płaską łyżkę soli.
  4. Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest już gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze „mączysty”. Bób starszy, bledszy i bardziej mączysty w smaku, będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości.
  5. Gotowy bób od razu przelej na sitko/durszlak umieszczony w zlewie i zalej zimną, bieżącą wodą. Skórka/łupinka natychmiast zacznie się marszczyć i mocniej przylegać do bobu. Po lekkim przestudzeniu zdejmij skorki/łupinki z całego ugotowanego bobu.
  6. Obrany bub przenieś do naczynia.
  7. Dodaj resztę składników i całość zblenduj.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/pasta-z-bobu