Paluchy Reginy
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2223 | 10 | 132 |
Składniki:
- ok. 1 kg mielonej piersi z kurczaka (może być więcej)
- pół łyżeczki vegety
- sól
- pieprz
- papryka
- świeża natka pietruszki
- min. 20 dkg żółtego startego sera na grubych oczkach
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- Mięso wkładamy do miski.
- Paprykę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski.
- Natkę pietruszki kroimy drobno i również przekładamy do miski.
- Następnie dodajemy ser.
- Przyprawiamy masę vegetą, solą i pieprzem.
- Mieszamy wszystko.
- Rozbijamy jajko na talerzyku i dokładnie roztrzepujemy.
- Na dwa inne talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą.
- Z masy robimy ruloniki wielkości 7-10 cm.
- Zanurzamy rulon w jajku, mące i bułce.
- Gdy już wszystkie ruloniki mamy obtoczone to nagrzewamy patelnię z dosyć dużą ilością oleju.
- Ruloniki smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru.
Przepis pochodzi od Klaudii babci.