Ciasta

Oponki serowe

Kcal całośćPorcjiNa 100g
342930238

Składniki:

  • 600 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka ze średnich jajek (M)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru – około 100 g
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – około 90 g łącznie
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu, wódki lub octu
  • dodatkowo: 500-700 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia oponek
  1. W misce umieść twaróg mielony oraz trzy łyżki śmietany kwaśnej.
  2. W innej misce umieść żółtka oraz cukier i utrzyj wszystko na jasny puch.
  3. Do twarogu ze śmietaną wlej słodki puch z żółtek i cukru.
  4. Wymieszaj razem twaróg, śmietanę i żółtka z cukrem.
  5. Na koniec do miski wsyp też całe 500 gramów mąki pszennej tortowej oraz po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
  6. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące.
  7. Przygotuj sobie średniej wielości garnek i wlej do niego około 700 ml świeżego oleju roślinnego.
  8. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 175 stopni.
  9. Stolnicę oprósz mąką.
  10. Ciasto na oponki umieść na desce i podziel na kilka części.
  11. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
  12. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinaj koła.
  13. Mniejszą wykrawaczką wycinaj środek.
  14. Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej.
  15. Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć.
  16. Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/oponki-serowe