Naleśniki meksykańskie
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
4584 | 8 | 153 |
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 2,5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej typ. 500 – 400 g
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka – 250 ml
- 1,5 szklanki lekko ciepłej wody – 375 ml
- 4 nieduże jajka – 210 g (już bez skorupek)
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- po szczypcie soli i cukru
Składniki na farsz po meksykańsku
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego – np. łopatka
- 1 średnie cebule
- 3 ząbków czosnku
- czerwona papryka
- 1 mała puszka groszku
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 75 g tartego sera – mozzarella lub gouda
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy:
- 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka oregano
- po płaskiej łyżeczce soli i ostrej papryki
- po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i kminku
- Dodaj wszystkie składniki ciasta do miski i wymieszaj przy pomocy miksera (woda i mleko powinny być ciepłe)
- Usmaż naleśniki (powinno wyjść ich około 16).
- Dodaj oliwę na patelnię.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i paprykę (smaż 5 minut).
- Teraz dodaj mięso wraz z przyprawami (smaż 15 minut).
- Dodaj resztę składników (oprócz sera) i podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.
- Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika.
- Dodaj ser i wymieszaj całość.
- Nałóż farsz na naleśniki i je zwiń.
- Możesz teraz zapiec naleśniki w piekarniku/grillu elektrycznym.
Przepis pochodzi z: