Danie mięsne, Naleśniki

Naleśniki meksykańskie

Kcal całośćPorcjiNa 100g
45848153

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2,5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej typ. 500 – 400 g
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka – 250 ml
  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody – 375 ml
  • 4 nieduże jajka – 210 g (już bez skorupek)
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • po szczypcie soli i cukru

Składniki na farsz po meksykańsku

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego – np. łopatka
  • 1 średnie cebule
  • 3 ząbków czosnku
  • czerwona papryka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 75 g tartego sera – mozzarella lub gouda
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przyprawy:

  • 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka oregano
  • po płaskiej łyżeczce soli i ostrej papryki
  • po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i kminku
  1. Dodaj wszystkie składniki ciasta do miski i wymieszaj przy pomocy miksera (woda i mleko powinny być ciepłe)
  2. Usmaż naleśniki (powinno wyjść ich około 16).
  3. Dodaj oliwę na patelnię.
  4. Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i paprykę (smaż 5 minut).
  6. Teraz dodaj mięso wraz z przyprawami (smaż 15 minut).
  7. Dodaj resztę składników (oprócz sera) i podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.
  8. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika.
  9. Dodaj ser i wymieszaj całość.
  10. Nałóż farsz na naleśniki i je zwiń.
  11. Możesz teraz zapiec naleśniki w piekarniku/grillu elektrycznym.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/nalesniki-po-meksykansku