Młoda kapusta z kurczakiem i warzywami w curry
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2223 | 6 | 58 |
Składniki:
- 1/2 średniej młodej kapusty
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- cebula
- Pęczek koperku
- 1 puszka pomidorów
- 600 ml rosołu lub bulion drobiowy
- 300 ml śmietanki 18 lub 30 %
- 4 łyżeczki curry w proszku
- sól,
- pieprz
- olej
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
- Nagrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
- Wrzuć kurczaka i przyprawę curry na patelnie.
- Posól i popieprz.
- Podczas smażenia uważaj, aby nie spalić curry.
- Kapustę poszatkuj w drobniejsze części.
- Marchewkę obierz i pokrój w paski.
- Wlej rosół do kurczaka. Na początku ok. 400 ml, w późniejszym czasie można dolać więcej.
- Wrzuć marchewkę na patelnię.
- Pokrój cebulę.
- Gdy bulion zacznie wrzeć, dodaj puszkę pomidorów.
- Zaczekaj, aż wszystko zacznie wrzeć.
- Dodaj cebulę oraz kapustę.
- Duś 10 minut.
- Jeżeli chcesz, to dodaj trochę rosołu.
- Dodaj śmietankę.
- Posiekaj koperek i dodaj do potrawy.
Przepis pochodzi z: