Curry, Kurczak, Warzywa

Młoda kapusta z kurczakiem i warzywami w curry

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2223658

Składniki:

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • cebula
  • Pęczek koperku
  • 1 puszka pomidorów
  • 600 ml rosołu lub bulion drobiowy
  • 300 ml śmietanki 18 lub 30 %
  • 4 łyżeczki curry w proszku
  • sól,
  • pieprz
  • olej
  1. Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Nagrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
  3. Wrzuć kurczaka i przyprawę curry na patelnie.
  4. Posól i popieprz.
  5. Podczas smażenia uważaj, aby nie spalić curry.
  6. Kapustę poszatkuj w drobniejsze części.
  7. Marchewkę obierz i pokrój w paski.
  8. Wlej rosół do kurczaka. Na początku ok. 400 ml, w późniejszym czasie można dolać więcej.
  9. Wrzuć marchewkę na patelnię.
  10. Pokrój cebulę.
  11. Gdy bulion zacznie wrzeć, dodaj puszkę pomidorów.
  12. Zaczekaj, aż wszystko zacznie wrzeć.
  13. Dodaj cebulę oraz kapustę.
  14. Duś 10 minut.
  15. Jeżeli chcesz, to dodaj trochę rosołu.
  16. Dodaj śmietankę.
  17. Posiekaj koperek i dodaj do potrawy.

Przepis pochodzi z: