Marynaty

Marynata do kurczaka

Kcal całośćPorcjiNa 100g
15554188

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego
  • garść siekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek
  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki
  1. Do miski przepuść czosnek przez praskę.
  2. Dodaj cytrynę, miód, oliwę oraz resztę przypraw.
  3. Wymieszaj wszystko.
  4. Kurczaka około (4-6 udek) umyj i ponacinaj w trzech miejscach, tak aby wetrzeć marynatę w mięso.
  5. Zamarynuj kurczaka i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/marynata-do-kurczaka