Makaron z łososiem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Festaiola Fettucine 250 g
- filet z łososia ze skórą – 500-600 g
- 5-6 połówek suszonych pomidorów z oleju – około 50 g
- około pół szklanki śmietanki 30 % – 150 g
- pół szklanki wody – 125 ml
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula – około 150 g
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju – najlepiej ze słoika pomidorów suszonych
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- Filety z łososia przepłucz krótko pod zimną, bieżącą wodą o osusz ręcznikiem papierowym.
- Usuń skórę z łososia.
- Kawałki ryby oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Zacznij nagrzewać patelnię na średniej mocy. Patelnia powinna się stopniowo i równomiernie nagrzać, a nie spalić, więc nie ustawiaj bardzo wysokiej mocy palnika.
- Na nagrzaną patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego oraz dwie łyżki oleju (ze słoiczka z pomidorami).
- Na nagrzany tłuszcz wyłóż wszystkie kawałki łososia. Po około 4 minutach smażenia można go przełożyć na druga stronę. Drugą stronę smaż odrobinę krócej, bo około 3 minuty.
- Usmażone kawałki łososia zdejmij z patelni przy pomocy szpatułki, by tłuszcz został na patelni.
- Kawałki ryby dodatkowo podziel na mniejsze cząstki (na jeden kęs).
- Nie wylewaj tłuszczu z patelni. Na patelnię z tłuszczem posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Następnie dodaj też cztery obrane i pokrojone w półplasterki ząbki czosnku oraz połówki suszonych pomidorów z oleju, które polecam pokroić w plaski. Całość smaż tak samo przez pięć minut.
- Po tym czasie na patelnię wylej też pół szklanki letniej wody oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki.
- Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając zawartość patelni wlej powoli pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy sos lekko zgęstnieje można go wyłączyć (wystarczą 2-3 minuty).
- Do sosu dodaj usmażone wcześniej kawałki łososia.
- Ugotuj makaron.
- Do makaronu dodaj cały sos z łososiem. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sos powinien oblepić makaron. W razie potrzeby dolej trochę wody (tej z gotowania makaronu), by danie było bardziej aksamitnie i śmietanowe.
- Całość dopraw według własnego uznania.
- Wszystko posyp szczypiorkiem.