Makarony, Ryby

Makaron z łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Festaiola Fettucine 250 g
  • filet z łososia ze skórą – 500-600 g
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów z oleju – około 50 g
  • około pół szklanki śmietanki 30 % – 150 g
  • pół szklanki wody – 125 ml
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula – około 150 g
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju – najlepiej ze słoika pomidorów suszonych
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  1. Filety z łososia przepłucz krótko pod zimną, bieżącą wodą o osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Usuń skórę z łososia.
  3. Kawałki ryby oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  4. Zacznij nagrzewać patelnię na średniej mocy. Patelnia powinna się stopniowo i równomiernie nagrzać, a nie spalić, więc nie ustawiaj bardzo wysokiej mocy palnika.
  5. Na nagrzaną patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego oraz dwie łyżki oleju (ze słoiczka z pomidorami).
  6. Na nagrzany tłuszcz wyłóż wszystkie kawałki łososia. Po około 4 minutach smażenia można go przełożyć na druga stronę. Drugą stronę smaż odrobinę krócej, bo około 3 minuty.
  7. Usmażone kawałki łososia zdejmij z patelni przy pomocy szpatułki, by tłuszcz został na patelni.
  8. Kawałki ryby dodatkowo podziel na mniejsze cząstki (na jeden kęs).
  9. Nie wylewaj tłuszczu z patelni. Na patelnię z tłuszczem posiekaną cebulę. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez 10 minut.
  10. Następnie dodaj też cztery obrane i pokrojone w półplasterki ząbki czosnku oraz połówki suszonych pomidorów z oleju, które polecam pokroić w plaski. Całość smaż tak samo przez pięć minut. 
  11. Po tym czasie na patelnię wylej też pół szklanki letniej wody oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki.
  12. Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając zawartość patelni wlej powoli pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy sos lekko zgęstnieje można go wyłączyć (wystarczą 2-3 minuty).
  13. Do sosu dodaj usmażone wcześniej kawałki łososia. 
  14. Ugotuj makaron.
  15. Do makaronu dodaj cały sos z łososiem. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sos powinien oblepić makaron. W razie potrzeby dolej trochę wody (tej z gotowania makaronu), by danie było bardziej aksamitnie i śmietanowe.
  16. Całość dopraw według własnego uznania.
  17. Wszystko posyp szczypiorkiem. 

https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-lososiem