Makaron z krewetkami
Składniki:
- 300 g makaronu do spaghetti abo jakiego tam chcesz
- 500 g dużych krewetek mrożonych lub świeżych
- 100 ml śmietanki kremówki lub kwaśnej
- 40 g masła
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy
- 40 g cebuli/szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- spora garść natki pietruszki lub kolendry
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; spora szczypta suszonych płatków chili, świeżo mielony pieprz
- Ugotuj makaron. Podczas odcedzania nie wylewaj całości wody (zostaw jej trochę do zagęszczenia sosu).
- Podsmaż cebulę na oleju i maśle.
- Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
- Dodaj krewetki oraz przyprawy.
- Gdy krewetki będą gotowe, polej je sokiem z limonki i dodaj śmietankę.
- Wymieszaj całość.
- Następnie dodaj pietruszkę oraz makaron i wszystko wymieszaj.
- Na koniec posyp całość świeżo zmielonym pieprzem lub parmezanem. A jeśli nie masz, to nie rób nic.
Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-krewetkami