Krewetki, Makarony, Owoce morza

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu do spaghetti abo jakiego tam chcesz
  • 500 g dużych krewetek mrożonych lub świeżych
  • 100 ml śmietanki kremówki lub kwaśnej
  • 40 g masła
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 40 g cebuli/szalotki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
  • spora garść natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; spora szczypta suszonych płatków chili, świeżo mielony pieprz
  1. Ugotuj makaron. Podczas odcedzania nie wylewaj całości wody (zostaw jej trochę do zagęszczenia sosu).
  2. Podsmaż cebulę na oleju i maśle.
  3. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
  4. Dodaj krewetki oraz przyprawy.
  5. Gdy krewetki będą gotowe, polej je sokiem z limonki i dodaj śmietankę.
  6. Wymieszaj całość.
  7. Następnie dodaj pietruszkę oraz makaron i wszystko wymieszaj.
  8. Na koniec posyp całość świeżo zmielonym pieprzem lub parmezanem. A jeśli nie masz, to nie rób nic.

Przepis pochodzi z:
https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-krewetkami