Leczo
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1586 | – | 55 |
Składniki:
- papryki: 2 żółte, 2 czerwone, 1 zielona = 850 g
- duża puszka pomidorów lub 2 mniejsze – 850 g
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie cebule – 350 g
- 4 średnie ząbki czosnku
- 1 pętko kiełbasy – 200 g
- 4 łyżki oleju lub smalcu
- garść świeżego oregano
- przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- Obierz i pokrój na większe kawałki cebule.
- Ustaw średnią moc palnika i zacznij nagrzewać garnek.
- Do garnka wlej cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia.
- Gdy tłuszcz jest już nagrzany, dodaj pokrojoną cebulę.
- Cztery średniej wielkości ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
- Kiełbasę pokój na grubsze plasterki i jeszcze na pół.
- Czosnek i kiełbasę dodaj do garnka z cebulą. Całość podsmażaj tak przez dziesięć minut.
- Papryki pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na nie za długie paski o szerokości nie większej niż 1 cm. Gotowe papryki umieść w garnku z leczo.
- Dodaj też papryki w proszku: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej.
- Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów. Trzeba bowiem dodać do leczo trochę płynu, by papryka nie przypaliła się podczas duszenia.
- Do garnka z leczo dodaj pomidory z puszki.
- Na tym etapie przykryj już garnek przykrywką i duś warzywa na mniejszej niż średnia mocy palnika przez 20-25 minut. Co pięć minut możesz zamieszać leczo przy pomocy drewnianej łyżki.
Przepis pochodzi z: