Danie mięsne, Sosy, Warzywa

Leczo

Kcal całośćPorcjiNa 100g
158655

Składniki:

  • papryki: 2 żółte, 2 czerwone, 1 zielona = 850 g
  • duża puszka pomidorów lub 2 mniejsze – 850 g
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie cebule – 350 g
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 pętko kiełbasy – 200 g
  • 4 łyżki oleju lub smalcu
  • garść świeżego oregano
  • przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  1. Obierz i pokrój na większe kawałki cebule.
  2. Ustaw średnią moc palnika i zacznij nagrzewać garnek.
  3. Do garnka wlej cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia.
  4. Gdy tłuszcz jest już nagrzany, dodaj pokrojoną cebulę.
  5. Cztery średniej wielkości ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
  6. Kiełbasę pokój na grubsze plasterki i jeszcze na pół.
  7. Czosnek i kiełbasę dodaj do garnka z cebulą. Całość podsmażaj tak przez dziesięć minut.
  8. Papryki pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na nie za długie paski o szerokości nie większej niż 1 cm. Gotowe papryki umieść w garnku z leczo.
  9. Dodaj też papryki w proszku: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej.
  10. Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów. Trzeba bowiem dodać do leczo trochę płynu, by papryka nie przypaliła się podczas duszenia.
  11. Do garnka z leczo dodaj pomidory z puszki.
  12. Na tym etapie przykryj już garnek przykrywką i duś warzywa na mniejszej niż średnia mocy palnika przez 20-25 minut. Co pięć minut możesz zamieszać leczo przy pomocy drewnianej łyżki.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/leczo