Kurczak curry w cieście francuskim
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 0,5 kg filetów z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżeczki przyprawy curry (lub jeśli macie to pasta curry)
- pieprz, sól
- papryka
- kukurydza
- 1 jajko
- Na małej ilości oleju smażymy filety kurczaka pokrojone w kostkę, dodajemy przyprawę curry i zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
- Kroimy paprykę w małe cząstki.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy, po bokach nacinamy równej długości paski, na samym środku wykładamy kurczaka, paprykę oraz kukurydzę.
- Posypujemy wszystko startym żółtym serem.
- Teraz jedyny element, który wymaga cierpliwości, składamy paski ciasta jak warkocz, zakładając na zmianę jeden o drugi. Początek i koniec ciasta zawijamy tak, aby ser nam nie wyciekł podczas pieczenia.
- Całość smarujemy bardzo dokładnie roztrzepanym jajkiem.
- Wkładamy do piekarnika na około 25 minut (obserwujemy, aby ciasto nie zrobiło się zbyt przypieczone).
http://czarownica-agata.blogspot.com/2012/06/kurczak-curry-we-francuskim-warkoczu.html