Curry, Danie mięsne, Ryż, Sosy, Warzywa
Kurczak curry
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3438 | 6 | 119 |
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka – 650 g
- 1 spora czerwona papryka – 280 g
- 1 spora cebula – 250 g
- 1 średnia marchewka – 140 g
- 3 duże ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru – 4 cm
- 1 szklanka mleczka kokosowego – 250 ml
- pół szklanki bulionu drobiowego – 125 ml
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- 2 łyżki łagodnej pasty curry
- 1 łyżka przyprawy curry
- Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Kawałki nie większe niż 2 cm.
- Do miseczki z mięsem dodaj łyżkę przyprawy curry w proszku. Całość wymieszaj i odstaw.
- Posiekaj cebulkę.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj około 5 minut na średnim palniku.
- Pokrój w cienkie słupki marchewkę.
- Pokrój w kostkę czerwoną paprykę.
- Dodaj pokrojone warzywa na patelnię. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika przez 10 minut.
- Posiekaj imbir i czosnek na drobne kawałki.
- Dodaj na patelnię kurczaka, imbir oraz czosnek. Wymieszaj całość i smaż do miękkości kurczaka.
- Na koniec wlej jeszcze pół szklanki bulionu drobiowego.
- Dodaj jedno opakowanie mleczka kokosowego oraz dwie pełne łyżki czerwonej pasty curry.