Curry, Danie mięsne, Ryż, Sosy, Warzywa

Kurczak curry

Kcal całośćPorcjiNa 100g
34386119

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka – 650 g
  • 1 spora czerwona papryka – 280 g
  • 1 spora cebula – 250 g
  • 1 średnia marchewka – 140 g
  • 3 duże ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru – 4 cm
  • 1 szklanka mleczka kokosowego – 250 ml
  • pół szklanki bulionu drobiowego – 125 ml
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  1. Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Kawałki nie większe niż 2 cm.
  2. Do miseczki z mięsem dodaj łyżkę przyprawy curry w proszku. Całość wymieszaj i odstaw.
  3. Posiekaj cebulkę.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj około 5 minut na średnim palniku.
  5. Pokrój w cienkie słupki marchewkę.
  6. Pokrój w kostkę czerwoną paprykę.
  7. Dodaj pokrojone warzywa na patelnię. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika przez 10 minut.
  8. Posiekaj imbir i czosnek na drobne kawałki.
  9. Dodaj na patelnię kurczaka, imbir oraz czosnek. Wymieszaj całość i smaż do miękkości kurczaka.
  10. Na koniec wlej jeszcze pół szklanki bulionu drobiowego.
  11. Dodaj jedno opakowanie mleczka kokosowego oraz dwie pełne łyżki czerwonej pasty curry.

https://aniagotuje.pl/przepis/kurczak-curry