Kruche ciasteczka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej – około 160 g
- pół kostki masła – 100 g
- 1/4 szklanki cukru – 70 g
- 1 średnie jajko
- niecała tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej – 80 g
- orzechy i rodzynki – 80 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- Czekoladę umieść na desce i posiekaj nożem na kawałki.
- W misce umieść razem: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miękkie masło, sól i cukier.
- Ugnieć jednolite ciasto.
- Do miski wsyp posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki.
- Wymieszaj dłońmi składniki.
- Nagrzewaj piekarnik do 220 oC.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Odrywaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczaj na grubość około 5-7 mm i średnicę około 8 cm.
- Blachę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciastka jeszcze 15 minut.
https://aniagotuje.pl/przepis/kruche-ciastka-maslane-z-czekolada