Krewetki, Makarony, Owoce morza

Krewetki z makaronem

  • krewetki 250g
  • makaron spaghetti około 200-250g
  • masło 50-100g
  • cebula szalotka (duża/2małe)
  • papryczka ostra
  • wino białe około 100ml
  • natka pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Pokrój szalotkę na drobne kawałki.
  3. Zacznij smażyć szalotkę na maśle wraz z przekrojonymi na pół pomidorkami.
  4. Gdy szalotka będzie już delikatnie podsmażona, dodaj pokrojoną papryczkę, posiekany czosnek i krewetki. Smaż chwilkę.
  5. Po chwili wlej wina około 100ml (może być więcej).
  6. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  7. Zredukuj sos.
  8. W międzyczasie makaron będzie już gotowy. Odcedź go i wsyp na patelnię.
  9. Wymieszaj całość, aby sos oblepił makaron.
  10. Pokrój pietruszkę i ją dodaj.

Inspirowane filmikiem:
https://youtu.be/huo3-HY0W4k?si=GigtP1TE-kReEJXw&t=486