Kremowy makaron z kurczakiem i warzywami
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2127 | 8 | 266 |
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- 250 g makaronu (grube rurki lub wstążki)
- 400 ml mleka
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- garść szpinaku
- mała papryka
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- 1 duża łyżka masła
- 1/2 łyżeczka chili
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałki. Posól, popierz, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki oraz odrobinę oleju.
- Pierś wrzuć na patelnię i podsmaż do złotego koloru.
- Mięso przełóż na talerzyk.
- Ugotuj makaron tak, żeby był al dente.
- W międzyczasie pokrój marchewkę, cukinię oraz paprykę.
- Na patelnie wlej odrobinę oleju i wrzuć warzywa. Delikatnie je podsmaż tak, aby były jeszcze chrupkie.
- Na samym końcu dodaj czosnek, aby odrobinę się przysmażył.
- Warzywa przesyp na talerzyk.
- Na patelnię wrzuć bardzo dużą łyżkę masła.
- Gdy masło się rozpuści, dosyp łyżkę mąki. Ogień powinien być bardzo mały. Całość wymieszaj, żeby nie było grudek i chwilkę podsmaż.
- Stopniowo wlewaj mleko, aby konsystencja była kremowa.
- Dopraw wszystko pieprzem, solą oraz papryką chili.
- Gdy sos zacznie bulgotać, dodaj kurczaka, warzywa z talerzyka i szpinak.
- Na końcu dodajemy makaron i mieszamy całość.
Przepis pochodzi z: