Danie mięsne, Makarony, Szpinak, Warzywa

Kremowy makaron z kurczakiem i warzywami

Kcal całośćPorcjiNa 100g
21278266

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu (grube rurki lub wstążki)
  • 400 ml mleka
  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • garść szpinaku
  • mała papryka
  • 1 duża łyżka mąki pszennej
  • 1 duża łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka chili
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałki. Posól, popierz, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki oraz odrobinę oleju.
  2. Pierś wrzuć na patelnię i podsmaż do złotego koloru.
  3. Mięso przełóż na talerzyk.
  4. Ugotuj makaron tak, żeby był al dente.
  5. W międzyczasie pokrój marchewkę, cukinię oraz paprykę.
  6. Na patelnie wlej odrobinę oleju i wrzuć warzywa. Delikatnie je podsmaż tak, aby były jeszcze chrupkie.
  7. Na samym końcu dodaj czosnek, aby odrobinę się przysmażył.
  8. Warzywa przesyp na talerzyk.
  9. Na patelnię wrzuć bardzo dużą łyżkę masła.
  10. Gdy masło się rozpuści, dosyp łyżkę mąki. Ogień powinien być bardzo mały. Całość wymieszaj, żeby nie było grudek i chwilkę podsmaż.
  11. Stopniowo wlewaj mleko, aby konsystencja była kremowa.
  12. Dopraw wszystko pieprzem, solą oraz papryką chili.
  13. Gdy sos zacznie bulgotać, dodaj kurczaka, warzywa z talerzyka i szpinak.
  14. Na końcu dodajemy makaron i mieszamy całość.

Przepis pochodzi z: