Kotlety z indyka zwane lwowskimi
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
3007 | 16 | 160 |
Składniki:
- 1 kg mielonego indyka
- 1 mała cebula
- 100 g żółtego sera
- 2 całe jajka
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżkę miękkiego masła
- 1 łyżeczkę gałki muszkatowej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- Mięso wrzucamy do dużej miski.
- Cebulę kroimy drobno i wrzucamy również do miski.
- Następnie ścieramy/drobno siekamy czosnek.
- W kolejnym kroku dodajemy potarty ser, bułkę zamoczoną w mleku, 2 jajka i łyżkę masła. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
- Następnie dodajemy pieprz, sól i małą łyżeczkę gałki muszkatołowej.
- Wyrabiamy całość dłońmi, aż do połączenia się składników.
- Miskę odkładamy na kilka chwil, aby mięso przeszło przyprawami.
- Przygotuj zimną wodę oraz bułkę tartą.
- Ręce moczymy w zimnej wodzie, a następnie staramy się uformować mielonego.
- Gdy już to zrobimy, to obtaczamy go w bułce i odkładamy na tackę.
- Gdy już wszystkie mielone zostały uformowane, to na patelnie wlewamy olej.
- Rozgrzewamy go, a następnie wkładamy kotleciki. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Przepis pochodzi z: