Danie mięsne, Indyk

Kotlety z indyka zwane lwowskimi

Kcal całośćPorcjiNa 100g
300716160

Składniki:

  • 1 kg mielonego indyka
  • 1 mała cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 całe jajka
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżkę miękkiego masła
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatowej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  1. Mięso wrzucamy do dużej miski.
  2. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy również do miski.
  3. Następnie ścieramy/drobno siekamy czosnek.
  4. W kolejnym kroku dodajemy potarty ser, bułkę zamoczoną w mleku, 2 jajka i łyżkę masła. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
  5. Następnie dodajemy pieprz, sól i małą łyżeczkę gałki muszkatołowej.
  6. Wyrabiamy całość dłońmi, aż do połączenia się składników.
  7. Miskę odkładamy na kilka chwil, aby mięso przeszło przyprawami.
  8. Przygotuj zimną wodę oraz bułkę tartą.
  9. Ręce moczymy w zimnej wodzie, a następnie staramy się uformować mielonego.
  10. Gdy już to zrobimy, to obtaczamy go w bułce i odkładamy na tackę.
  11. Gdy już wszystkie mielone zostały uformowane, to na patelnie wlewamy olej.
  12. Rozgrzewamy go, a następnie wkładamy kotleciki. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Przepis pochodzi z: