Danie mięsne

Kotlety mielone z papryką

Kcal całośćPorcjiNa 100g
1547202

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół czerstwej kajzerki
  • mleko
  • 1 średnie jajko
  • 1 średnia cebula – 180 g
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do smażenia: 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki smalcu
  1. Posiekaj cebulę i przesmaż na patelni.
  2. Pół bułki namocz w mleku.
  3. Pokrój paprykę w drobne części.
  4. Do miski włóż wszystkie składniki.
  5. Całość dobrze wymieszaj przez kilka minut.
  6. Masę uformuj w kulki, tak aby wyszło około 8-9 kotletów.
  7. Kotlety obtocz w bułce tartej.
  8. Zacznij nagrzewać patelnię z dodatkiem smalcu.
  9. Kotlety smaż orientacyjnie, po kilka minut na stronę. Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/kotlety-mielone