Kotlety mielone z papryką
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1547 | – | 202 |
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- pół czerstwej kajzerki
- mleko
- 1 średnie jajko
- 1 średnia cebula – 180 g
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- do smażenia: 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki smalcu
- Posiekaj cebulę i przesmaż na patelni.
- Pół bułki namocz w mleku.
- Pokrój paprykę w drobne części.
- Do miski włóż wszystkie składniki.
- Całość dobrze wymieszaj przez kilka minut.
- Masę uformuj w kulki, tak aby wyszło około 8-9 kotletów.
- Kotlety obtocz w bułce tartej.
- Zacznij nagrzewać patelnię z dodatkiem smalcu.
- Kotlety smaż orientacyjnie, po kilka minut na stronę. Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane.
Przepis pochodzi z: