Kurczak, Szpinak

Kaszotto

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2148692

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej – niecała szklanka kaszy suchej
  • 400 g piersi z kurczaka – 1 podwójna średnia pierś
  • 1 duża czerwona papryka – 230 g
  • 1 duża cebula – 270 g
  • 200 g szpinaku baby – 4 garście
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody/bulionu warzywnego/drobiowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu
  1. Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm.
  2. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu czarnego. Całość wymieszaj.
  3. Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami.
  4. Wlej trzy łyżki oliwy i dodaj trzy łyżki masła klarowanego.
  5. Po chwili wyłóż całe mięso oblepione przyprawami.
  6. Mięso smaż na wysokiej mocy palnika. Już po kilku minutach kawałki kurczaka będą dosmażone. Przewracaj kawałki mięsa w trakcie smażenia. 
  7. Gotowe mięso zdejmij przy pomocy szczypiec na talerz. Cały tłuszcz zostaw na patelni.
  8. Zmniejsz moc palnika do średniej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę.
  9. Następnie dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę.
  10. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
  11. Wszystkie warzywa wymieszaj i smaż tak bez przykrywki przez 15 minut.
  12. Do warzyw dodaj kaszę gryczaną i drobno siekaną natkę pietruszki.
  13. Wlej też dwie szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką.
  14. Duś kaszotto przez 13-15 minut, do miękkości kaszy. 
  15. Pod koniec dodaj jeszcze umyty szpinak baby.
  16. Mieszaj kaszotto aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/kaszotto