Kaszotto
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2148 | 6 | 92 |
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej – niecała szklanka kaszy suchej
- 400 g piersi z kurczaka – 1 podwójna średnia pierś
- 1 duża czerwona papryka – 230 g
- 1 duża cebula – 270 g
- 200 g szpinaku baby – 4 garście
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody/bulionu warzywnego/drobiowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła klarowanego
- garść natki pietruszki
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu
- Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm.
- Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj przyprawy: płaska łyżeczka soli, po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, pół łyżeczki pieprzu czarnego. Całość wymieszaj.
- Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami.
- Wlej trzy łyżki oliwy i dodaj trzy łyżki masła klarowanego.
- Po chwili wyłóż całe mięso oblepione przyprawami.
- Mięso smaż na wysokiej mocy palnika. Już po kilku minutach kawałki kurczaka będą dosmażone. Przewracaj kawałki mięsa w trakcie smażenia.
- Gotowe mięso zdejmij przy pomocy szczypiec na talerz. Cały tłuszcz zostaw na patelni.
- Zmniejsz moc palnika do średniej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj i smaż tak bez przykrywki przez 15 minut.
- Do warzyw dodaj kaszę gryczaną i drobno siekaną natkę pietruszki.
- Wlej też dwie szklanki wody, bulionu warzywnego lub drobiowego. Całość wymieszaj i przykryj przykrywką.
- Duś kaszotto przez 13-15 minut, do miękkości kaszy.
- Pod koniec dodaj jeszcze umyty szpinak baby.
- Mieszaj kaszotto aż szpinak zmięknie i zmniejszy objętość.
Przepis pochodzi z: