Kanapka Reuben
Składniki:
- 8 pajd chleba żytniego lub pszenno żytniego, najlepiej z kminkiem
- 20 dag posiekanej kiszonej kapusty
- 20 dag sera żółtego w plasterkach (ja użyłam Edama)
- 30 dag pieczonego schabu w plasterkach
Sos Rosyjsko/Tysiąc wysp
- 4 łyżki majonezu (czubate)
- 1 łyżka ketchupu (czubata)
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanego ogórka marynowanego na słodko
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (lub więcej, jeśli lubicie pikantne)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki (lub więcej, jesli lubicie pikantne)
- W miseczce mieszamy składniki sosu.
- Na jeden kawałek chleba nakładamy schab, żółty ser i kapustę.
- Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
- Wkładamy do opiekacza, tak aby kanapka ładnie się zapiekła.
- Polewamy na wierzchu sosem.
Przepis pochodzi z: