Kanapki, Kapusta

Kanapka Reuben

Składniki:

  • 8 pajd chleba żytniego lub pszenno żytniego, najlepiej z kminkiem
  • 20 dag posiekanej kiszonej kapusty
  • 20 dag sera żółtego w plasterkach (ja użyłam Edama)
  • 30 dag pieczonego schabu w plasterkach

Sos Rosyjsko/Tysiąc wysp

  • 4 łyżki majonezu (czubate)
  • 1 łyżka ketchupu (czubata)
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego ogórka marynowanego na słodko
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (lub więcej, jeśli lubicie pikantne)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki (lub więcej, jesli lubicie pikantne)
  1. W miseczce mieszamy składniki sosu.
  2. Na jeden kawałek chleba nakładamy schab, żółty ser i kapustę.
  3. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba.
  4. Wkładamy do opiekacza, tak aby kanapka ładnie się zapiekła.
  5. Polewamy na wierzchu sosem.

Przepis pochodzi z: