Bez kategorii

Gzik

Kcal całośćPorcjiNa 100g
1303146

Składniki:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 % – około 6 pełnych łyżek
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta cukru
  • odrobina śmietany 30%
  1. Twaróg przełóż do miski.
  2. Dodaj śmietanę kwaśną oraz przyprawy.
  3. Wymieszaj zawartość miski, tak aby twaróg w swojej strukturze był bardzo drobny.
  4. Szczypiorek pokrój w drobne kawałki.
  5. Dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj całość.
  6. Jeżeli gzik, wydaje się zbyt gęsty, dodaj śmietankę 30% i wymieszaj całość.

Przepis pochodzi z:

https://aniagotuje.pl/przepis/gzik