Gzik
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
1303 | – | 146 |
Składniki:
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 200 g śmietany kwaśnej 18 % – około 6 pełnych łyżek
- pęczek szczypiorku
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta cukru
- odrobina śmietany 30%
- Twaróg przełóż do miski.
- Dodaj śmietanę kwaśną oraz przyprawy.
- Wymieszaj zawartość miski, tak aby twaróg w swojej strukturze był bardzo drobny.
- Szczypiorek pokrój w drobne kawałki.
- Dodaj szczypiorek i delikatnie wymieszaj całość.
- Jeżeli gzik, wydaje się zbyt gęsty, dodaj śmietankę 30% i wymieszaj całość.
Przepis pochodzi z: