Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Kcal całość | Porcji | Na 100g |
2991 | 6 | 93 |
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- mała czerwona papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
- puszka czerwonej fasoli,
- kilka łyżek kukurydzy z puszki,
- listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie)
- sól,
- pieprz,
- kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!),
- słodka i ostra papryka,
- oregano,
- opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny,
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry
- Kurczaka pokrój w kostkę.
- Oprósz przyprawami.
- Mięso podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Odłóż do miseczki.
- Na patelnię po mięsie wrzuć drobno pokrojoną cebulę i paski papryki
- dodaj przyprawy.
- Smaż kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.
- Dodaj mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.
- Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
- Dolej tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki.
- Duś na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników.
- Pod koniec duszenia dodaj fasolę i kukurydzę.
- Dopraw do smaku.
- Opcjonalnie posyp świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi z: