Kurczak, Ryż

Gulasz z kurczaka po meksykańsku

Kcal całośćPorcjiNa 100g
2991693

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • mała czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
  • puszka czerwonej fasoli,
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki,
  • listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!),
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny,
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry
  1. Kurczaka pokrój w kostkę.
  2. Oprósz przyprawami.
  3. Mięso podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Odłóż do miseczki.
  5. Na patelnię po mięsie wrzuć drobno pokrojoną cebulę i paski papryki
  6. dodaj przyprawy.
  7. Smaż kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek.
  8. Dodaj mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.
  9. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
  10. Dolej tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki.
  11. Duś na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników.
  12. Pod koniec duszenia dodaj fasolę i kukurydzę.
  13. Dopraw do smaku.
  14. Opcjonalnie posyp świeżymi ziołami.

Przepis pochodzi z:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku | Lekcje w kuchni